
Дезінфекція на підприємствах громадського харчування ᐉ ресторани і кафе
Дезінфекційні та захисні заходи на підприємствах громадського харчування, дотримання санітарно-гігієнічних норм і правил істотно впливають в ефективному та безперебійному роботі, підвищують прибутковість і популярність закладу у клієнтів.
Заклади ресторанного господарства, до яких відносяться ресторани, бари, кафе, кафетерії, закусочні, їдальні, буфети та інші заклади виробляють і (або) доготовляють, продають і організують споживання харчової продукції власного виробництва і закупних товарів.
✅ Харчові продукти є відмінним поживним середовищем для багатьох сапрофітних (можуть спричиняти псування продуктів), а також умовно-патогенних і патогенних мікроорганізмів, які можуть бути причиною харчових отруєнь або навіть інфекційних захворювань. Безпека харчових продуктів характеризується, зокрема, і мікробіологічними критеріями безпечності.
✅ Однією з найважливіших умов належної практики виробництва якісних і безпечних продуктів харчування є дотримання санітарно-гігієнічних правил, які стосуються як персоналу, так і виробничих приміщень, посуду, інвентарю, технологічного і холодильного обладнання, умов переробки, зберігання і транспортування продуктів.
✅ Недотримання чистоти, санітарно-гігієнічних норм і правил в закладі може стати причиною забруднення мікроорганізмами харчової сировини і готової продукції, негативно вплинути на якість продуктів харчування, а у кінцевому підсумку – на популярність закладу у відвідувачів і його прибутковість.
✅ На підприємствах громадського харчування дезінфекції підлягають: руки персоналу; кухонний, столовий посуд і прибори, виробничий інвентар; поверхні столів, виробничих та складських приміщень, обідніх залів; санітарно–технічне обладнання; сміттєзбірники; прибиральний інвентар тощо.
Гігієнічна дезінфекція рук працівників закладів ресторанного господарства проводиться:
- перед початком роботи
- за необхідності при забрудненні рук, а також після виконання технологічних операцій з харчовою сировиною тваринного походження (м’ясо, птиця, риба), чищення ґрунтових овочів тощо
- після кожного виходу із виробничого приміщення та по поверненні у нього
- при зміні технологічної операції (наприклад, при переході від сирих продуктів і напівфабрикатів до готових)
- після відвідування санвузла
- після чихання, кашлю, витирання носа або очей, розчісування
- у випадку контактування з предметами, які можуть забруднити руки мікроорганізмами.
✅ Для гігієнічної дезінфекції рук працівників рекомендуються швидкодіючі засоби на основі спиртів «Неоприм», «Неостерил» (блакитний або безбарвний) – час обробки рук 30 секунд, а також засіб для миття (видалення забруднень) і одночасної гігієнічної дезінфекції рук «Неостерил М» – час обробки також 30 секунд.
-
Неопрім (Baltiachemi Neoprime) – універсальний готовий до застосування рідкий дезінфекційний засіб на основі композиції етилового та ізопропілового спиртів без барвників і ароматизаторів для антисептичної обробки шкіри рук і тіла та швидкої дезінфекції твердих поверхонь; просочені засобом готові до застосування серветки для очищення і дезінфекції рук і поверхонь.
- Ефективна антисептика
- Швидка дезінфекція
- Безпека для користувачів
- Економічність
-
Готовий до застосування рідкий дезінфекційний засіб на основі композиції спиртів для антисептичної обробки шкіри рук.
- Ефективна антисептична обробка
- Безпека
-
Методичні вказівки щодо застосування засобу НЕОСТЕРІЛ М (Neosteryl М) для антимікробної мийки рук і тіла
- Очищення і гігієнічна обробка за один етап
- Догляд за шкірою рук
Санітарна обробка шкаралупи яєць
✅ Особливу увагу слід приділяти санітарній обробці шкарлупі харчових яєць птиці, які використовуються для приготування блюд, оскільки при відсутності ефективної дезінфекції вони можуть бути фактором передачі збудників сальмонельозу. Мийку та дезінфекцію шкарлупи харчових яєць проводять у спеціально виділеному місці і в спеціальних промаркованих ємностях.
✅ Для санітарної обробки шкарлупі харчових яєць птиці рекомендуються дезінфекційні засоби «Саніфект», «Санімакс», «Дезекон ОМ», «Новохлор-екстра», «Соліклор» (гранули або таблетки). Необхідно підкреслити, що при використанні вказаних засобів поєднуються процеси миття і дезінфекції яєць в одному розчині при експозиції 10-15 хвилин.
-
Універсальний високоефективний і безпечний рідкий концентрований лужний дезінфекційний засіб з високими мийною і дозодоруючою діями.
- Ефективна дезінфекція
- Передстерилізаційна очищення
- Універсальність в застосуванні
-
Рідкий висококонцентрований нейтральний дезінфекційний засіб з помірним піноутворенням для дезінфекції, передстерилізаційного очищення, поточних і генеральних прибирань та мийки.
- Ефективна дезінфекція
- Передстерилізаційна очищення
- Висока економічність
-
Високоекономічний лужний низькопінний концентрований дезінфекційний засіб на основі композиції четвертинних амонієвих солей, амінів і бігуанідів для дезінфекції, комплексної мийки, дезодорування.
- Ефективна дезінфекція
- Передстерилізаційне очищення
- 3 в 1 = дезінфекція + мийка + дезодорування
- Економічність
-
Рідкий універсальний концентрований лужний дезінфекційний засіб на основі гіпохлориту натрію і комплексу допоміжних функціональних компонентів з широкою сферою застосування (дезінфекція, передстерилізаційне очищення, стерилізація, відбілювання).
- Ефективна дезінфекція
- Передстерилізаційна очищення
- «Холодна» стерилізація
- Універсальність
-
Ефективний, зручний в застосуванні універсальний і економічний засіб у формі гранул для дезінфекції, передстерилізаційного очищення, миття, поточного і генерального прибирання.
- Ефективна дезінфекція
- Передстерилізаційне очищення
- Універсальність в застосуванні
-
Ефективний зручний в застосуванні універсальний і економічний дезінфікуючий засіб у формі швидкорозчинних таблеток для дезінфекції, передстерилізаційного очищення, миття, поточного і генерального прибирання.
- Ефективна дезінфекція
- Передстерилізаційне очищення
- Універсальність в застосуванні
Прибирання та дезінфекція приміщень підприємства громадського харчування
✅ Всі приміщення підприємств повинні утримуватись в чистоті, щоденно ретельно прибиратись: виконується підмітання вологим способом, миття підлоги, видалення пилу, протирання меблів, радіаторів, підвіконників, миття і дезінфекція раковин і унітазів. В м’ясному і рибному цехах підлогу необхідно мити не менше ніж 2 разів на зміну гарячою водою з додаванням лужних мийних засобів, а в кінці зміни – з дезінфекційним засобом, стіни щоденно протирають ганчір’ям з додаванням лужних мийних засобів.
Критерії, за якими обирають дезінфекційні засоби:
- широкий спектр антимікробної дії при короткі експозиції дезінфекції (5-15 хвилин)
- поєднання дезінфекційної, мийної і дезодоруючої дії
- відсутність корозійної та іншої пошкоджуючої дії на матеріали об’єктів обробки
- безпечність для користувачів і оточуючих, відсутність у складі засобу летких токсичних компонентів зі стійким неприємним запахом
- технологічність і зручність у застосуванні, швидка і повна розчинність в воді
- стабільність засобу і його робочих розчинів при зберіганні.
✅ Вищевказаними властивостями володіють дезінфекційні засоби на основі катіонних поверхнево-активних речовин (ПАР), зокрема четвертинних амонієвих сполук (ЧАС). Радимо придбати наступні дезінфекційні засоби: «Дезекон ОМ», «Санікон», «Саніфект», «Санімакс», «Фан». Також можемо запропонувати економічні хлорактивні засоби з мийними властивостями – «Соліклор» (гранули), «Новохлор-екстра».
-
Високоекономічний лужний низькопінний концентрований дезінфекційний засіб на основі композиції четвертинних амонієвих солей, амінів і бігуанідів для дезінфекції, комплексної мийки, дезодорування.
- Ефективна дезінфекція
- Передстерилізаційне очищення
- 3 в 1 = дезінфекція + мийка + дезодорування
- Економічність
-
Рідкий концентрований лужний миючий дезинфікуючий засіб з посиленою мийною дією для дезінфекції, передстерилізаційного очищення, щоденних і генеральних прибирань і санітарної обробки.
- Ефективна дезінфекція
- Передстерилізаційна очищення
- 3 в 1 = дезінфекція + мийка + дезодорування
-
Універсальний високоефективний і безпечний рідкий концентрований лужний дезінфекційний засіб з високими мийною і дозодоруючою діями.
- Ефективна дезінфекція
- Передстерилізаційна очищення
- Універсальність в застосуванні
-
Рідкий висококонцентрований нейтральний дезінфекційний засіб з помірним піноутворенням для дезінфекції, передстерилізаційного очищення, поточних і генеральних прибирань та мийки.
- Ефективна дезінфекція
- Передстерилізаційна очищення
- Висока економічність
-
Багатофункціональний рідкий концентрований дезінфекційний засіб з посиленою очищувальною і мийною дією, призначений для професійної дезінфекції, мийки, очищення і санітарної обробки.
- Ефективна дезінфекція
- Універсальність властивостей
- Професійне миття і очищення
✅ Прибирання обідніх столів повинно проводитися після кожного прийому їжі – їх протирають серветками змоченими розчином мийного засобу. Незалежно від наявності в закладі посудомийної машини у мийній столового посуду рекомендується мати п’ять мийних ванн.
Миття столового посуду ручним способом здійснюють в такій послідовності:
- механічне видалення залишків їжі в спеціальні бачки для відходів
- миття у воді при температурі не нижче 40 оC із додаванням дозволених мийних засобів
- миття у воді при температурі не нижче 40 оC з додаванням мийних засобів в кількості, що у 2 рази менша, ніж в 1-й ванні
- ополіскування посуду гарячою проточною водою при температурі не менше 65 оC або за допомогою гнучкого шланга з душовою насадкою
- просушування посуду на решітчастих полицях, стелажах.
Миття скляного посуду і столових приладів здійснюють у такій послідовності:
- миття водою при температурі не нижче 40 оC з додаванням миючих засобів
- ополіскування проточною водою при температурі не нижче 65 оC.
✅ Вимиті столові прибори ошпарюють окропом з наступним просушуванням. У ресторанах, кафе, барах дозволяється додатково протирати скляний посуд і прибори чистими рушниками. В кінці робочого дня проводиться дезінфекція всього столового посуду і приладів методом занурення в розчин дезінфекційного засобу.
✅ Щотижня, із застосуванням миючих засобів проводитися миття стін, освітлювальної арматури, очищення стекол від пилу і кіптяви і т. п. Один раз на місяць здійснюється генеральне прибирання, дезінфекція і дератизація приміщень.
✅ Для прибирання виробничих, складських, санітарно-побутових приміщень виділяється окремий інвентар. Його зберігають в чистому вигляді в спеціально відведених місцях, максимально наближених до місця використання. Інвентар для санітарних вузлів повинен мати сигнальне маркування і зберігатися окремо. У кінці робочої зміни увесь прибиральний інвентар має бути промитий, продезінфікований і просушений.
✅ Чистота туалетних приміщень вважається показником загального рівня санітарії і гігієни в усьому закладі. Туалетні кімнати на протязі дня згідно окремого графіка декілька разів прибирають з використанням мийно-дезінфекційних засобів. Для дезінфекції туалетних приміщень рекомендуємо до застосування засоби «Санітаб», «Новохлор-екстра», «Соліклор» (гранули), «Дезекон ОМ».
-
Ефективний зручний в застосуванні універсальний і економічний деззасіб в формі швидкорозчинних таблеток для дезінфекції, передстерилізаційного очищення, миття, поточного і генерального прибирання.
- Ефективна дезінфекція
- Передстерилізаційне очищення
- Універсальність в застосуванні
-
Рідкий універсальний концентрований лужний дезінфекційний засіб на основі гіпохлориту натрію і комплексу допоміжних функціональних компонентів з широкою сферою застосування (дезінфекція, передстерилізаційне очищення, стерилізація, відбілювання).
- Ефективна дезінфекція
- Передстерилізаційна очищення
- «Холодна» стерилізація
- Універсальність
-
Ефективний, зручний в застосуванні універсальний і економічний засіб у формі гранул для дезінфекції, передстерилізаційного очищення, миття, поточного і генерального прибирання.
- Ефективна дезінфекція
- Передстерилізаційне очищення
- Універсальність в застосуванні
-
Високоекономічний лужний низькопінний концентрований дезінфекційний засіб на основі композиції четвертинних амонієвих солей, амінів і бігуанідів для дезінфекції, комплексної мийки, дезодорування.
- Ефективна дезінфекція
- Передстерилізаційне очищення
- 3 в 1 = дезінфекція + мийка + дезодорування
- Економічність
Для видалення вапняного нальоту, сечового каменю та іржи з поверхонь санітарно-технічного обладнання (раковин, унітазів, пісуарів та ін.) слід застосовувати мийно-дезінфікційні засоби з кислотним рН наприклад, «Фан», «Пимол».
-
Багатофункціональний рідкий концентрований дезінфекційний засіб з посиленою очищувальною і мийною дією, призначений для професійної дезінфекції, мийки, очищення і санітарної обробки.
- Ефективна дезінфекція
- Універсальність властивостей
- Професійне миття і очищення
✅ У питанні дотримання санітарно-гігієнічних норм и правил в закладах ресторанного господарства немає дрібниць. Згадайте і зверніть увагу на численні повідомлення в засобах інформації про харчові отруєння з десятками постраждалих в різних закладах! Поважайте клієнта, продемонструйте йому найважливіші і необхідні з точки зору гігієни моменти обслуговування. Деяка демонстративність в цьому буде тільки сприяти зміцненню довіри до закладу і професіоналізму персоналу, що дуже важливо в умовах сучасного ринку і конкуренції.