
Дезінфекція в молочній промисловості ᐉ дезінфекційна обробка підприємств молочної промисловості
Сучасна молочна промисловість для виготовлення високоякісної конкурентоспроможної продукції повинна приділяти особливу увагу питанням виробничої санітарії та гігієни: застосовувати раціональні технологічні режими миття та дезінфекції обладнання, сучасні миючі та дезінфікуючі засоби.
Основні санітарно-гігієнічні вимоги
✅ Для забезпечення безпечності продукції молокопереробних підприємств необхідно, щоб процес її виробництва проводився з дотриманням вимог, визначених, зокрема, у Законі України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», Законі України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо харчових продуктів», Державних санітарних правилах для молокопереробних підприємств (ДСП 4.4.4-011-98), методичних настановах, постійно дiючих процедурах, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР) та інших законодавчих, нормативно-правових та інструктивно-методичних документах.
✅ Викладені в них санітарно-гігієнічні вимоги стосуються благоустрою території, водопостачання і каналізування підприємств, поводження з відходами, планування і утримування виробничих, санітарно-побутових і складських приміщень, компоновки та санітарної обробки обладнання, організації технологічного процесу виробництва продукції від приймання сировини до відправки готової продукції в торгівельну мережу, забезпечення лабораторного контролю за якістю сировини та готової продукції, гігієни персоналу тощо.
Санітарна обробка технологічного обладнання
✅ Санітарна обробка технологічного обладнання є невід’ємною складовою технологічного процесу при виробництві харчових продуктів.
За результатами санітарної обробки розрізняють такі ступені чистоти обладнання:
- фізична чистота – відсутність видимих залишків забруднень на поверхнях
- хімічна чистота – видалення і відсутність на поверхнях не тільки видимих забруднень, але і залишків, які можливо виявити за смаком або запахом, але які невидимі неозброєним оком
- мікробіологічна чистота – досягається дезінфекцією
- стерильна чистота – знищення всіх мікроорганізмів
Важливо відзначити, що обладнання може бути мікробіологічно чистим і при цьому не обов’язково фізично- та(або) хімічно чистим. Проте досягти мікробіологічної чистоти легше, якщо поверхні щонайменше будуть фізично чистими.
Миття на підприємствах молочної промисловості
✅ Метою мийки на молокопереробних підприємствах є досягнення як хімічної, так і мікробіологічної чистоти. Тому поверхні обладнання з початку промиваються водою, ретельно очищаються хімічними миючими засобами, а потім дезінфікуються.
Стандартна схема санітарної обробки технологічного обладнання, тари та інвентарю включає такі операції:
- видалення із технологічних ліній, трубопроводів, ємностей залишків молока і молочних продуктів і попереднє ополіскування їх водою з метою механічного очищення від залишків продукції
- миття із застосуванням мийних засобів для видалення забруднень, що утворились на поверхні обладнання під час технологічного циклу та які залишились після попереднього ополіскування водою. Ретельне ополіскування водою задля видалення залишків мийних засобів є обов’язковим для запобігання можливої інактивації активнодіючих речовин дезінфекційних засобів на наступному етапі обробки
- дезінфекція із застосуванням хімічних засобів або фізичних методів (гаряча вода (пар) для забезпечення мікробіологічної чистоти. Ретельне промивання водою для видалення залишків дезінфекційних засобів і забезпечення умов для запобігання розвитку мікроорганізмів на оброблених об’єктах
✅ Забруднення на поверхні молокопереробного технологічного обладнання складаються з білково-жирових та мінеральних відкладень (осад фосфатів кальцію (і магнію), білків і жирів). Для ефективного видалення забруднень послідовно використовують лужне і кислотне миття хімічними засобами. Білки та жири гідролізуються лугами, а комплекси мінеральних речовин розчиняються та видаляються з поверхні обладнання за допомогою кислот. При цьому слід зауважити, що використання лише соди або лише кислоти для миття буде не достатньо ефективним. У зв’язку з цим, залежно від того, який осад утворюється на поверхні, використовують той чи інший миючий засіб. Слід використовувати комплексні засоби, до складу яких включені також ефективні поверхнево-активні речовини та комплексоутворювачі.
✅ Мийні засоби лише видаляють з поверхні обладнання забруднення, проте не можуть забезпечити мікробіологічної чистоти. Тому невірно ототожнювати миття та дезінфекцію: миття обладнання не виключає дезінфекцію і навпаки, дезінфекція не замінює миття.
Сучасні засоби миття та дезінфекції для підприємств молочної промисловості
✅ Сучасні мийні засоби – це складні суміші хімічних речовин синергічної дії, які посилюють дію одна одної, з поверхнево-активними речовинами, комплексоутворювачами, інгібіторами корозії та регуляторами піноутворення тощо. Мийний засіб змочує поверхню обладнання, потім розчиняє бруд, відриває від поверхні та переводить його в мийний розчин, утримує забруднення в розчиненому вигляді та попереджує його (бруду) повторне осідання на поверхні обладнання.
Компанія Інтердез пропонує засіб «ПИМОЛ» – концентрований засіб на основі соляної кислоти для чищення, миття і видалення неорганічних і органічних забруднень, таких як накип, солі жорсткості води, іржа, а також, молочний камінь тощо, розчини мають помірне піноутворення.
-
Концентрований кислотний чистячий засіб для миття і видалення забруднень неорганічної і органічної природи, таких як накип, солі жорсткості води, іржа, а також пивний, молочний, винний, сечовий камінь та інших.
✅ Існують методи поєднання миття і дезінфекції об’єктів в одному етапі. Для цього використовують мийно-дезінфікуючі засоби, які окрім біоцидних компонентів містять композиції поверхнево-активних речовин. До таких засобів відносяться засоби «Фан» (кислотний мийно-дезінфікуючий засіб на основі неорганічної та органічної кислот), «Санікон» (лужний засіб на основі комплексу ЧАС (не менше 5,5%), метасілікату натрію, аніонної ПАР та інших допоміжних речовин), «Саніфект» (мийно-дезінфікуючий засіб на основі комплексу ЧАС (не менше 9,0%), неіоногенної ПАР, комплексоутворювача, інгібіторів корозії тощо).
-
Багатофункціональний рідкий концентрований дезінфекційний засіб з посиленою очищувальною і мийною дією, призначений для професійної дезінфекції, мийки, очищення і санітарної обробки.
- Ефективна дезінфекція
- Універсальність властивостей
- Професійне миття і очищення
-
Рідкий концентрований лужний миючий дезинфікуючий засіб з посиленою мийною дією для дезінфекції, передстерилізаційного очищення, щоденних і генеральних прибирань і санітарної обробки.
- Ефективна дезінфекція
- Передстерилізаційна очищення
- 3 в 1 = дезінфекція + мийка + дезодорування
-
Універсальний високоефективний і безпечний рідкий концентрований лужний дезінфекційний засіб з високими мийною і дозодоруючою діями.
- Ефективна дезінфекція
- Передстерилізаційна очищення
- Універсальність в застосуванні
Слід додати, що за необхідності мийна і знежирююча дія робочих розчинів засобів «Санікон» і «Саніфект» може бути посилена використанням гарячих робочих розчині та додаванням кальцинованої або каустичної соди (не більше 3%). Як показує практика, для максимального ефекту миття розчином лужного засобу має проводитися при тій же самій температурі, впливу якої піддавався молочний продукт, але не нижче 70 °С. Використання гарячих робочих розчинів засобів «Санікон» і «Саніфект» не призводить до їх інактивації (руйнації) чи підвищенню агресивності.
Всі запропоновані дезінфекційні засоби мають державну реєстрацію в Україні і необхідні дозвільні і нормативно-методичні документи.